CHALLENGE: Grijze wijk? Vergroen je buurt!

Artikel

Misschien herken je het wel. Veel bestrating en weinig groen. In veel wijken in Flevoland is dit herkenbaar. Dit is je kans om samen jouw buurt te vergroenen. Doe mee met onze challenge: ‘Vergroen samen je buurt’.  

Er zijn tal van mogelijkheden voor een ‘natuurinclusieve’ wijk. Denk aan groene daken, groene gevels, nestkasten voor vogels in de muur, pluktuinen of vlinderstroken. Of kies voor meer bomen en struiken in de tuinen. Samen met buurtgenoten kun je in jouw wijk veel doen.

Wil je tips en informatie over subsidies? Meld je dan aan voor de challenge via www.ikdoemeejijook.nl Na aanmelding krijg je een overzicht van tips en tricks, zoals voorbeelden van andere wijken die in Flevoland al stappen hebben gezet.

Vergroen de wijk samen
In de tips en tricks krijg je info over waarom bezig zijn met vergroening van je buurt waardevol is, en ook waar je kunt beginnen! Zit jij in een buurt-whatsappgroep of ben je op een andere manier verbonden met jouw buurt? Gooi het in de groep! Er zijn namelijk vele slimme oplossingen om samen met buurgenoten jouw buurt een stukje groener te maken. Wij helpen je graag om een start in de wijk te maken.

Voordelen van meer groen in de buurt
Meer groen zorgt voor een hogere biodiversiteit en dat is hard nodig, zoals voor vogels en insecten (bijvoorbeeld bijen). Vorm een groene strook in de wijk om tot pluktuin, of bijen- en vlinderstrook. Start een ‘zelfbeheergroep’ en onderhoudt samen het groen in de wijk. Of doe mee met Plan Boom en plant extra struiken of bomen in de wijk, zoals in de eigen tuinen. Ook daken kunnen worden vergroend, zoals platte daken op schuurtjes of garages. Goed voor de biodiversiteit, en als extraatje zorgen groene daken ook voor opvang van regenwater in de wijk. Handig bij stortbuien. En wist je dat bij extreme hitte meer groene wijken koeler blijven, ook binnenshuis?